Çerez Örnek
Ege'li Bilim İnsanları Diyabet ve Obeziteye Çözüm Arıyor

Ege Üniversiteli bilim insanları sağlık alanında yaşanan Diyabet ve Obezite gibi sorunlara çözüm yolları arıyor.

 

Egeli akademisyenlerden Antep fıstığı kabuğundan diyabet soruna yönelik önemli proje

 Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Kumcuoğlu’nun “Üç boyutlu Kriyojenik Baskı Tekniği ile α-amilaz ve α-glukozidaz İnhibitör Özelliği Olan Aerojel Üretimi ve Glisemik İndeksi Azaltma Etkisinin Belirlenmesi” projesi “TÜBİTAK 1001– Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında Antep fıstığı kabuklarından elde edilecek bileşenler kullanılarak üç boyutlu kriyojenik baskı tekniği ile aerojel oluşturularak gıdalarda glisemik indeksi düşürmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kumcuoğlu, “Proje kapsamında, kullanıldığı gıdalarda glisemik indeksi düşürmeye yönelik, ‘α-amilaz ve α-glukozidaz’ enzim inhibitörü özelliği gösteren Antep fıstığı kabukları kaynaklı fenolik bileşikleri içeren aerojellerin üretilmesini hedefledik” dedi.

 

 

Diyabet dünya çapında en yaygın kronik hastalık

Doç. Dr. Kumcuoğlu, “Yaşam standartlarının ve beslenme alışkanlıklarının değişimi ile diyabet, dünya çapında en yaygın kronik hastalıklardan biri haline gelmiştir. Tip II diyabet ve obezite gibi metabolik sendromların artışının nedeni ise yüksek glisemik indeksli gıdaların tüketilmesindeki artıştır. Antep fıstığının dış kırmızı kabuğunda bulunan fenolik maddelerin, kan şekerinin yükselmesine neden olan ‘α-amilaz ve α-glukozidaz’ enzimlerine karşı inhibitor etkisi gösterdiği çalışmalarla kanıtlanmıştır” dedi.

Doç. Dr. Kumcuoğlu, “Üç boyutlu baskı teknolojileri, üretim adımlarının sayısını azaltarak, küçük ölçekli üretime izin vererek, ilaç ve dozaj kombinasyonları oluşturabilmekle birlikte, karmaşık geometriler ile yüzey oranı artışı oluşturarak etken madde salımını doğru bir şekilde kontrol edip yan etkileri azaltarak ilaç ve gıda takviyesi endüstrisi için birçok fırsat sunmaktadır” diye konuştu.

Yürütücülüğünü Doç. Dr. Seher Kumcuoğlu’nun üstlendiği projede Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Tavman, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İsmail Eren, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Ayça Aydoğdu Emir araştırmacı olarak yer alıyor.

 

 

Egeli bilim ekibi çocuklarda görülen obezite vakalarındaki artışın nedenini araştıracak

EÜ Eczacılık Fakültesi akademisyenlerinin projeleri TÜBİTAK’tan destek almaya devam ediyor.

 

Egeli bilim ekibi çocuklarda görülen obezite vakalarındaki artışın nedenini araştıracak

 Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hande Gürer Orhan’ın yaptığı “Anne Karnında Maruz Kalınan Parasetamolün Potansiyel Obezojenik Etkisinin Göstergesi Olarak Lipidomik Profildeki Değişikliklerin Araştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaptıkları nitelikli çalışmalarından dolayı proje ekibini tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemiz başta olmak üzere tüm insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak, ulusal ve uluslararası iş birlikli ve disiplinlerarası önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en güncel sağlık sorunları arasında yer alan; genetik, çevresel, biyolojik, sosyokültürel ve davranışsal faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan obeziteye yönelik hazırladıkları proje dolayısıyla Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hande Gürer Orhan hocamızı ve proje ekibini tebrik ediyorum” dedi.

 

Araştırmanın içeriği ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Hande Gürer Orhan, “1975 yılından bu yana dünyada obezite oranı yaklaşık üç katına çıkarak, günümüzde ciddi bir global sağlık sorunu haline gelmiştir. Çocuklarda görülen obezite vakalarındaki dramatik artışın sadece alınan ve harcanan enerjinin dengesizliği ve genetik faktörler ile açıklanamayacağı, temas edilen kimyasalların da bu etkide rolü olabileceği düşünülmektedir. Çoğunlukla endüstriyel kimyasallar bu etki yönünden suçlanıyor olsa da araştırma grubumuz anne karnında maruz kalınan ilaçların da ileri yaşlarda obezojenik etkiler doğurabileceği hipotezini ileri sürerek araştırmaya başlamıştır. Hâlihazırda yürümekte olan TÜBİTAK 1001 projemizin verilerini destekleyici ve güçlendirici olacağına inanarak başvurduğumuz ve kabul alan bu TÜBİTAK projemiz kapsamında anne karnında parasetamole maruz kalan farelerde bu ilacın obezojenik etkisinin obezojenik etkinin erken göstergesi olarak lipit profili üzerinde oluşturabileceği değişikliklerin lipidomik analizi ile araştırılması planlanmıştır. Bununla birlikte obezitenin erken evre göstergesi olacak moleküler bazı değişikliklerin araştırılması ve anne karnında parasetamole maruz kalan farelerde lipit profilinde değişiklik görülmesi durumunda bu ilacın advers etkisinin ortaya konması ve “Sağlıklı Bireyler” Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine yönelik veri elde edilmesi amaçlanmıştır.” dedi.

Prof. Dr. Hande Gürer-Orhan’ın yürütücülüğünü yaptığı projede doktora sonrası araştırmacı olarak Dr. Bita Entezari ve araştırmacı olarak Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Suna Sabuncuoğlu da  görev alıyor.

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ