canlı destek
Ege Üniversitesi Türkiye'nin ilk 4'ünde

Leiden 2022 Dünya Üniversite Sıralaması açıklandı

EÜ, Türkiye’nin en iyi dördüncü üniversitesi

*Web of Science verileri baz alınarak hazırlanan Leiden 2022 Dünya Üniversite Sıralamalarında Ege Üniversitesi, Türkiye’den sıralamaya giren 32 üniversite arasında dördüncü sırada yer aldı.

*“YaÅŸam ve Yer Bilimleri” alanında bilimsel etki kategorisinde Türkiye’de ilk sıraya yerleÅŸen Ege Üniversitesi, ülkemizde en çok kadın makale yazarı bulunan üçüncü üniversite oldu.

Dünyanın önde gelen sıralama kuruluÅŸlarından Hollanda merkezli Leiden, “2022 Dünya Üniversite Sıralamaları”nı açıkladı. Ege Üniversitesi, yapılan deÄŸerlendirmede dünyada 610, Türkiye’de ise dördüncü sırada yer aldı. Web of Science 2017-2020 verilerine göre hazırlanan sıralamada EÜ, deÄŸerlendirmeye alınan bin 318 üniversite arasında 610’uncu sırayı elde ederek ilk yüzde 50’lik dilime girmeyi baÅŸardı. Sıralamada Türkiye’den 32 üniversite yer alırken EÜ, dördüncü olarak ARWU sıralamasının ardından ikinci kez ilk 5 üniversite içerisine girdi. Ege ayrıca, “YaÅŸam ve Yer Bilimleri” alanında bilimsel etki kategorisinde Türkiye’de 26 üniversite arasında ilk sıraya yerleÅŸti. DeÄŸerlendirmede Ege Üniversitesinin ülkemizde en çok kadın makale yazarı bulunan üçüncü üniversite olduÄŸu açıklandı.

Dünyaca önemli sıralama kuruluÅŸları tarafından yapılan deÄŸerlendirmelerde üniversite olarak yükseliÅŸ göstermeye devam ettiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “DiÄŸer sıralamalarla karşılaÅŸtırıldığında Leiden Sıralaması, daha geliÅŸmiÅŸ bibliyometrik göstergeler kullanıyor. Leiden, üniversitelerin kendileri tarafından sunulan verileri kullanmadığından nesnel ve bağımsız bir sıralama. Yalnızca Web of Science verileri ile oluÅŸturulan sıralamada üniversitemiz, 441 Avrupa üniversitesi arasında 199, 561 Asya üniversitesi arasında ise 232’nci sırada yer alıyor. Biyomedikal ve saÄŸlık alanında yapılan araÅŸtırma iÅŸbirliÄŸi ve açık eriÅŸim yayını kategorilerinde dünyada 546’ncı olan üniversitemiz,  aynı kategoride yaÅŸam ve yer bilimleri alanında yapılan çalışmalarda ise ulusal sıralamada üçüncü oldu” dedi.

“Türkiye’de en çok kadın yazara sahip üçüncü üniversiteyiz”

Sıralamanın farklı kategorilerine de deÄŸinen Rektör Budak, “Ege Üniversitesi, gerek kurumsal politikaları gerekse eÄŸitim-öÄŸretim yaklaşımı konularında her zaman kadınların yanında oldu. Bu bakış açımızın yansımalarını Leiden sıralamasında da gördük. 2017-2020 arasında Ege Üniversitesi adresli yapılan 10 bin 509 yayının 5 bin 42’si kadın akademisyenlerimiz tarafından kaleme alındı. Böylelikle üniversitemiz, Türkiye’de en çok kadın yazara sahip üniversiteler arasında üçüncü üniversite oldu. Bilimsel etki, iÅŸbirliÄŸi, açık eriÅŸim yayıncılığı ve cinsiyet çeÅŸitliliÄŸi göstergeleri ayrı ayrı incelendiÄŸinde ise ulusal sıralamada toplam 10 alanda ilk 7’de yer alıyoruz. Yeni dönemde belirlediÄŸimiz uluslararasılaÅŸma vizyonumuz doÄŸrultusunda yaptığımız çalışmalar, üniversitemizi yurt dışında görünür kılmaya devam ediyor. Elde edilen baÅŸarıda emeÄŸi geçen tüm çalışanlarımızı tebrik ediyorum” dedi.

KAYNAK: Ege Üniversitesi Haber Ajansı: EGEAJANS

Ege Ãœniversitesi