Ege ve Azerbaycan arasında çift diploma programının yeni dönemi başladı

EÜ-ADAU çift diploma programı kapsamında Egeli akademisyenler Gence’ye uÄŸurlandı.

Ege ve Azerbaycan arasında çift diploma programının yeni dönemi baÅŸladı

YükseköÄŸretim alanında bir ilk olarak Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüÄŸünde hayata geçirilen ve Türkiye’ye örnek model olan Ege Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi(ADAU) Çift Diploma Programı'nın güz dönemi için 36 Egeli öÄŸretim üyesi Azerbaycan’a uÄŸurlandı. Ayrıca program kapsamında Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelecek Azerbaycanlı öÄŸrencilere yönelik olarak,  Ege Üniversitesi Türk Dünyası AraÅŸtırmaları Enstitüsü(TDAE) Türkçe ÖÄŸretim Birimi(TÖBÄ°R) öÄŸretim üyeleri gözetiminde Türkçe C1 sınavı baÅŸarıyla gerçekleÅŸtirildi.

Türk yükseköÄŸretiminde örnek bir uygulamaya imza attıklarını belirten EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi ile ortak yürüttüÄŸümüz çift diploma programı kapsamında çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Hem çift diploma, hem öÄŸretim üyesi deÄŸiÅŸimi hem de laboratuvar alt yapısı konusunda ikili iÅŸ birliklerimizi artırıyoruz. Programın güz dönemi için 36 akademisyenimizi eÄŸitim-öÄŸretim hizmetini kardeÅŸ ülkemizin gençlerine sunmak üzere Gence’ye uÄŸurladık. Hocalarımız oradaki görevlerine baÅŸladılar. Akademisyenlerimiz tarafından ziraat eÄŸitimine yönelik eÄŸitimlerin yanı sıra temel bilimler dersleri alanında da dersler verilecek. Üniversitemiz öÄŸretim üyeleri, bilgi paketlerini güncelleyerek Azerbaycan’da verecekleri eÄŸitimlere tam donanımlı ÅŸekilde hazırlandı. Azerbaycan’da gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz program kapsamında eÄŸitim alan öÄŸrenciler üç yıl Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi’nde son bir yıl da Ege Üniversitesinde eÄŸitim alacaklar. Gelecek yıl üniversitemizde eÄŸitim alacak öÄŸrenciler, Gence kentinde EÜ TDAE TÖBÄ°R öÄŸretim üyeleri gözetiminde Türkçe C1 sınavlarına girdiler. Ülkemizde örnek bir model olarak baÅŸlattığımız ikili diploma programlarıyla yurtdışına bilim ihraç eden ilk üniversite olmanın ve ülkemizi uluslararası arenada en iyi ÅŸekilde temsil etmenin gururunu yaşıyoruz” diye konuÅŸtu.

Yeni hedeflerle mevcut iÅŸ birliÄŸini güçlendirmeyi sürdüreceklerini söyleyen Prof. Dr. Budak, “Laboratuvar alt yapımızı ADAU ile paylaşıyoruz. Bununla birlikte ADAU’nun CumhurbaÅŸkanlığı Ä°nsan Kaynakları Ofisi üzerinden faaliyet gösteren ‘Yetenek Kapısı’na entegrasyonunu saÄŸlayarak oradaki öÄŸrencilerin de kariyer olanaklarından faydalanmalarını saÄŸladık. Teknik terimlerle ilgili olarak ‘Azerbaycan-Türkçe Teknik Tarım Terimleri SözlüÄŸü’ hazırlıklarımız devam ediyor. Türk yükseköÄŸretiminde ilk olan ve diÄŸer üniversitelere de örnek teÅŸkil eden bu ikili iÅŸ birliÄŸini çeÅŸitlendirerek verimliliÄŸi en üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi.