Türkiye Akademisinde Kadınlar Daha da Güçleniyor

(KAYNAK: YÖK Resmi Sayfası'ndan alınmıştır8 Mart 2023 - )

YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkanı Erol Özvar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, Türkiye’nin kadınların yükseköÄŸretimdeki yeri açısından birçok geliÅŸmiÅŸ ülkenin önünde yer aldığını vurgulayarak ÅŸu bilgileri verdi:

-YükseköÄŸretim Ä°statistiklerinde Kadınlar Öne Çıkıyor-

“Türkiye’deki 33 bin 385 profesörden 11 bin 230’u kadındır. Geçen yıl yüzde 32 olan kadın profesör oranı bu yıl yüzde 33,64’e yükseldi. Bu oran da yüzde 20,8 olan AB ülkeleri ortalamasının çok üstündedir. Kadınlarımızın yükseköÄŸretimdeki bu baÅŸarısından büyük memnuniyet duyduÄŸumuzu ve onları her zaman desteklemeye devam edeceÄŸimizi vurgulamak isterim.”

YükseköÄŸretimde rektör, dekan, bölüm baÅŸkanı, yüksekokul müdürü gibi yönetici konumundaki kadın oranının da AB ülkeleri ortalamasının çok üzerinde olduÄŸuna dikkat çeken Özvar, “AB ortalaması yüzde 24 iken Türkiye’de bu oran yüzde 28’den bu yıl yüzde 32’ye yükseldi.” dedi.

Özvar, üniversitelerde 84 bin 398 kadın akademisyenin görev yaptığını belirtti.

YükseköÄŸretimde kadın okullaÅŸma oranının da her yıl arttığını vurgulayan Özvar, “Türkiye’de yükseköÄŸretimin yaygınlaÅŸmasıyla 18-22 yaÅŸ kadın okullaÅŸma oranı yüzde 49,20 ile yüzde 40,31 olan erkek okullaÅŸma oranının önüne geçti.” bilgisini verdi.

YÖK'ün Resmi Sayfasındaki Haber Linki