TÜBİTAK Yetkinlik Analizi'nde Ege Üniversitesi Damgası

Ege Üniversitesi yetkinlik analizindeki baÅŸarısını sürdürüyor.

*Türkiye’deki üniversitelerin, 20 ana araÅŸtırma alanı ve 130 alt araÅŸtırma alanındaki performanslarının deÄŸerlendirildiÄŸi TÜBÄ°TAK Yetkinlik Analizinde büyük bir baÅŸarı gösteren Ege Üniversitesi, hacim ve kalite puanları açısından en üst düzeyi gösteren birinci bölgede yer aldı

* 115 alt alanda yer alan Ege üniversitesi özellikle SaÄŸlık, Tarım ve Gıda, Kimya, Biyoteknoloji, Çevre ve Enerji alanlarında yüksek akademik performansı ile ülkemizdeki öncü rolüne devam ediyor

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumu (TÜBÄ°TAK) tarafından hazırlanan “Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi” 2023 yılı raporu yayımlandı. Raporda Ege Üniversitesi, “AraÅŸtırma Alanı Bazında” üniversiteler arasında toplam 20 Alan ve 130 alt alan arasından 115 alt alanda yer aldı. Böylelikle Ege Üniversitesi alt alanların yüzde 89’unda yer alarak önemli bir baÅŸarıya imza attı. Ayrıca Ege Üniversitesi “SaÄŸlık” ve “Kimya” alanlarındaki alt alanların tümünde, “Tarım ve Gıda”, Fizik, Kimya MühendisliÄŸi” gibi alanların yaklaşık yüzde 95’inde yer alarak araÅŸtırma hacmi ve kalitesi bakımından en üst grubu temsil eden birinci bölgede yer aldı.

Raporu deÄŸerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde oluÅŸturduÄŸumuz güçlü bilimsel üretim iklimi sayesinde yaptığımız çalışmalar meyvelerini veriyor. Ülkemizin öncelikli alanlarında yürütülen disiplinlerarası araÅŸtırmaların artırılmasını saÄŸlamak ve araÅŸtırma alt yapısı anlamında sahip olduÄŸumuz dinamikleri harekete geçirmek, üniversitemizde üretilen proje ve yeniliklere zenginlik kazandırmak için yoÄŸun bir seferberlik baÅŸlattık. Bu kapsamda TÜBÄ°TAK tarafından  hazırlanan ‘Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi’ 2023 yılı raporunda üniversitemiz, ‘CumhurbaÅŸkanlığı 11 Kalkınma Planı  Öncelikli Alanları’ ile paralel bir ÅŸekilde yürüttüÄŸü ‘SaÄŸlık, Tarım ve Gıda, Kimya, Biyoteknoloji, Çevre ve Enerji’ alanlarındaki çalışmaları ile yetkinliÄŸini ve kalitesini tescilledi. Ege Üniversitesi olarak alan yetkinliklerindeki bölge dağılımlarımıza baktığımızda bu alanlarda birinci bölgede yer alıyoruz” dedi.

“Alt alanların yüzde 89’unda Ege Üniversitesi var”

Ege Üniversitesinin raporda yer alan diÄŸer alanlarda da önemli bir baÅŸarı gösterdiÄŸini ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversite olarak raporda yer alan araÅŸtırma alanı bazında üniversiteler arasında göstermiÅŸ olduÄŸumuz performans neticesinde araÅŸtırma alanı bazında üniversiteler arasında 130 alt alanın 115’inde yer aldık. Üniversitemiz, alt alanların yüzde 89’unda yer alma baÅŸarısı gösterdi. Özellikle SaÄŸlık ve Kimya alanlarındaki alt alanların tümünde, Tarım ve Gıda, Fizik, Kimya MühendisliÄŸi gibi alanların yaklaşık yüzde 95’inde üniversitemiz araÅŸtırma hacmi ve kalitesi bakımından en üst grubu temsil ederek birinci bölgede yer alarak zirveye yerleÅŸti” diye konuÅŸtu.

Ege Üniversitesi “Alan Bazında Yetkinlik Analizi” kapsamında 2023 yılında hacim ve kalite göstergelerine göre: AkciÄŸer ve Solunum, Analitik Kimya, Arıtma Teknolojileri, Arkeoloji, Astronomi-Astrofizik, Aşı, Bitki Koruma, Biyokimya-Genetik ve Moleküler Biyoloji, Biyomedikal Ekipman Teknolojileri, Biyomühendislik, Deniz Bilimleri, DiÅŸçilik, Endokrin, Gastroenteroloji, GeniÅŸ Bant Teknolojileri, Gıda Biyoteknolojisi, GüneÅŸ, Hematoloji, Histoloji, Ä°ç Hastalıkları, Ä°laç, Kardiyoloji,Kömür, Nefroloji, Obstetrik, Onkoloji, Organik Kimya, Romatoloji, Sinir Bilimleri ve Beyin, Su Ürünleri, Tarla Bitkileri, Tıbbi Tanı Kitleri, Uzay ve Gezegen Bilimi araÅŸtırma alanlarında yer alıyor.

Haber Kaynağı : Ege Üniversitesi Ajansı 'EGEAJANS'

Tarih                  : 29 Mayıs 2023 Pazartesi