Egeli bilim insanından hayvansal yağa alternatif bitkisel çözüm
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Meltem Serdaroğlu yürütücülüğünde hazırlanan “Yeşil Modifikasyon ile Tasarlanmış Keten Tohumu ve Kabak Çekirdeği Proteinlerinin Tekno-Fonksiyonel Özelliklerinin ve Et Sistemlerinde Kullanımlarının Araştırılması” başlıklı Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu (TOVAG) projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibi, modern teknolojik yöntemlerle keten tohumu ve kabak çekirdeği proteinlerinin yapılarını ve fonksiyonlarını geliştirecek.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “TÜBİTAK nezdindeki başarılarımız akademisyenlerimizin verimli çalışmaları ve projeleri ile hız kesmeden devam ediyor. Tam kurumsal akredite bir araştırma üniversitesi olarak üniversitemizin adını duyuracak bilimsel çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Prof. Dr. Fatma Meltem Serdaroğlu ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fatma Meltem Serdaroğlu, “Projenin amacı, tekno-fonksiyonel özellikleri zayıf olan keten tohumu ve kabak çekirdeği proteinlerinin bu özelliklerinin yeşil modifikasyon yöntemi ile geliştirilerek yeni gıda bileşenleri üretilmesi ve bu bileşenlerin model sistem et emülsiyonlarında hayvansal yağ ikamesi olarak kullanılmasıdır. Bu yenilikçi süreç, gıda endüstrisindeki üreticilere sağlık açısından daha faydalı ürünler sunma potansiyeli taşıdığından gıda bileşenleri tedariğinde dışa bağımlılığı azaltacak. Elde edilen bitkisel proteinlerin yüksek oranda doymuş yağ ve kolesterol içeren et ürünlerinde hayvansal yağ yerine kullanılmasıyla, tüketici talebine uygun hale getirilmesi sağlanacak. Et sistemlerinde kullanılmasının yanı sıra emülgatör özelliği taşıması nedeniyle vegan tüketicilerin hayvansal ürünlere alternatif olarak tüketebileceği ürünlerde kullanılabilir bir gıda bileşeni de üretilmiş olacak. Bu nedenle, sağlıklı yaşam ve beslenme bilincinin arttığı günümüzde, bu proje, tüketici talebinin karşılanması konusunda oldukça büyük önem arz ediyor” dedi.
Proje ekibinde araştırmacı olarak Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Öztürk Kerimoğlu danışman olarak ise Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yekta Göksungur yer alıyor.
Haber Kaynağı : Ege Üniversitesi Haber Ajansı 'Ege Ajans'
Tarih: 06. 09. 2023 Çarşamba
Egeli akademisyenden salgın hastalıklara yönelik matematiksel model projesi
Ege Üniversitesi Fen FakültesiMatematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Esra Erdoğan’ın yürütücülüğünü yaptığı, “Covid 19 gibi salgın hastalıkların modellemesinde kullanılacak olan meta-metalik yarı Riemann manifoldların alt manifoldları” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında, Covid-19 gibi salgın hastalıkların modellenmesine yönelik geometrik çalışmalar gerçekleştirilecek.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak, en çok proje üreten ve projesi TÜBİTAK tarafından en çok kabul edilen üniversiteler arasında zirvede yer alıyoruz. Doç. Dr. Feyza Esra Erdoğan hocamız ve ekibinin salgın hastalıklara yönelik geliştirdikleri proje TÜBİTAK tarafından desteklendi. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Doç. Dr. Feyza Esra Erdoğan’ın yürütücülüğünü yaptığı proje EÜ Fen Fakültesi Arş. Gör. Dr. Şerife Nur Bozdağ’ın ve Adıyaman Üniversitesinden Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş’ın araştırmacı olarak yer alıyor.
Literatüre katkı sağlayacak
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Erdoğan, “Metalik manifold esasen belirli koşulları karşılayan fazladan tensör alanına sahip bir Riemann metrik manifold olarak göz önüne alınabilir. Riemann metrik manifoldlarının önemli uygulamaları vardır. Bu uygulamalardan biri de Covid-19 salgınının modellenmesi ile ilgilidir. Bu alanda çalışan Bekiros ve Kouloumpou gibi araştırmacılar Covid-19 ve benzeri salgınları modelleyen ‘SBDIEM’ adını verdikleri bir yaklaşım geliştirmişlerdir. Bu modelin matematiksel yapısı, Riemann manifolduna, manifold üzerindeki Brownian hareketine ve Brownian hareketin Stokastik diferansiyel denklemine dayanmaktadır. Buradan Riemann manifoldunun mevcut problemler için model olarak kullanılabilecek geometrik bir yapı olduğu görülebilir. Bu projede metalik manifoldlardan daha güçlü ve kesin sonuçların elde edilebileceği bir yapı yardımı ile yeni bir manifold türü tanımlayarak yukarıda saydığımız çalışma alanlarında kullanılmak üzere literatüre katkı sağlayacağız” dedi.
Doç. Dr. Erdoğan, “Metalik manifoldları ve ilk kez ortaya koyacağımız meta-metalik-Chi oranını birleştirerek, yeni bir manifold sınıfı tanımlayacağız. Yarı-Riemann manifoldlar, Riemann manifoldlarıda içine alan ancak metriğin pozitif tanımlı olmamasının getirdiği durumdan kaynaklı daha zengin bir geometriye ve uygulama alanına sahip manifoldlardır. Öncelikle Riemann manifoldlarda tanımlayacağımız bu yeni manifold türünü, yarı-Riemann manifoldlara taşıyarak, yapacağımız çalışmayı fen ve mühendislik bilimlerinde daha kesin sonuçların elde edilebileceği problemlerin çözülmesine olanak sağlamış olacağız” dedi.
Projenin amacından bahseden Doç. Dr. Erdoğan, “Bu proje kapsamında öncelikli amacımız Covid-19 ve benzeri salgın hastalıkların modellenmesinde üzerinde çalışıldığında daha tutarlı sonuçların elde edilebileceği yeni bir manifold kavramı ortaya koymaktır. Üzerinde yaşadığımız dünyayı bir manifold olarak düşündüğümüzde bu manifold üzerinde meta metalik yapıyı kullanarak yapacağımız modellemeyi salgın hastalıkların yayılım hızını ve seyrini incelemede kullanabileceğiz” diye konuştu.
Haber Kaynağı : Ege Üniversitesi Haber Ajansı 'Ege Ajans'