Çerez Örnek
canlı destek
Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü Ege Üniversitesi'nde Açıldı

YÖK,Türkiye Yüzyılı’nın yeni bölümlerini açıkladı.

 

Ege Üniversitesinde Yapay Zekâ MühendisliÄŸi Bölümü açıldı

Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz bünyesine kazandırılan Yapay Zekâ MühendisliÄŸi Bölümünün baÅŸta üniversitemiz ve öÄŸrencilerimiz olmak üzere, ÅŸehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.  Desteklerini her daim yanımızda hissettiÄŸimiz YÖK BaÅŸkanımız sayın Prof. Dr. Erol Özvar hocamıza,   kurul üyelerine, emeÄŸi ve katkısı bulunan herkese teÅŸekkür ediyorum” dedi.

Ä°ZMÄ°R (Ege Ajans) - YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zekâ, dijitalleÅŸme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde açılacak yeni program ve bölümleri açıkladı. Türkiye’de 20 yükseköÄŸretim kurumu bünyesinde kurulan yeni program ve bölümlerden birisi de Ege Üniversitesi çatısı altında eÄŸitim verecek olan Yapay Zekâ MühendisliÄŸi Bölümü oldu.

YÖK BaÅŸkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın baÅŸkanlığında, Yıldız Teknik Üniversitesi OtaÄŸ-ı Hümayun’da “Yapay Zekâ, DijitalleÅŸme ve Büyük Veri” toplantısı gerçekleÅŸtirildi. Toplantıya Prof. Dr. Erol Özvar, YükseköÄŸretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci GündoÄŸan, Prof. Dr. Erol ArcaklıoÄŸlu ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra yeni program ve bölümlerin açılacağı 20 üniversitenin rektörleri katıldı.

YÖK BaÅŸkanı Prof. Dr. Erol Özvar,  toplantıda yaptığı konuÅŸmada, yapay zekâ, yapay zekânın çözümleri, dijitalleÅŸme, büyük veri konularında insan kaynağı yetiÅŸtirmek üzere lisans- önlisans seviyesinde program açılmasına ihtiyaç duyulduÄŸunu belirtti. Bu amaçla YükseköÄŸretim Kurulu bünyesinde “Yapay Zekâ Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu” kurulduÄŸunu ifade eden Prof. Dr.  Özvar, “Çalışma grubu, deÄŸiÅŸik ülkelerdeki üniversitelerin bölüm/program yapılarını inceleyerek muhtemel program önerilerini YükseköÄŸretim Kurulumuza sundu” dedi. Prof. Dr. Özvar, çalışma grubunun önerilerini deÄŸerlendirdiklerini ve yapay zekâ, dijitalleÅŸme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde 2’si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 önlisans programı açılmasına karar verdiklerini ancak ilerleyen günlerde program sayısının artacağını belirtti.

Halihazırda farklı devlet ve vakıf üniversitelerinde bulunan “BiliÅŸim Sistemleri ve Teknolojileri”, “Yazılım GeliÅŸtirme” ve “Bilgi GüvenliÄŸi Teknolojisi” bölümlerinin farklı üniversitelerde de açılmasını karara baÄŸladıklarını söyleyen Prof. Dr.  Özvar, bunlara ilaveten 2 yeni lisans programının açılmasına karar verdiklerini belirtti. Prof. Dr.  Özvar, lisans seviyesinde açılması planlanan yeni bölümlerin “Veri Bilimi ve AnalitiÄŸi” ile “Yapay Zeka ve Makine ÖÄŸrenmesi” olduÄŸunu açıkladı.

 

 

“ÖÄŸrenciler baÅŸka bir üniversite öÄŸretim üyesinden de ders alabilecek”

Prof. Dr. Özvar “Programların bir kısmında ilk kez, müfredatta yer alan ve seçilecek dersleri büyük üniversitelerimizin öÄŸretim üyeleri tarafından online ve senkron biçiminde verilecek. Böylelikle programların açılacağı üniversitelerin öÄŸrencileri baÅŸka bir üniversite öÄŸretim üyesinden de ders alabilecek. Ayrıca sektör temsilcilerinin de katkı vereceÄŸi bu programlardan azami fayda saÄŸlamak istiyoruz. Açılacak yeni programlarda kalite güvencesinin saÄŸlanması en önemli gündem maddemizdir. BiliÅŸim ve yapay zeka alanında uzman hocalarımız ile ilgili sektör temsilcilerinin katkıları yeni programlarımızın müfredatların niteliklerini yükseltecektir” diye konuÅŸtu.

Programların hangi üniversitede açılmasına iliÅŸkin karar verirken pek çok hususu göz önünde bulundurduklarını belirten Prof. Dr. Özvar,   “Önce bünyesinde bilgisayar mühendisliÄŸi, yazılım mühendisliÄŸi gibi lisans programları ile bilgisayar programcılığı, web tasarımı ve kodlama gibi önlisans programları olan üniversitelerimizi belirledik” dedi.

 

“EÜ, eÄŸitim-öÄŸretim kapasitesini artırmaya devam ediyor”

Türkiye’nin ilk kurulan yükseköÄŸretim kurumlarından olan Ege Üniversitesinin, eÄŸitim-öÄŸretim ve araÅŸtırma geliÅŸtirme alanlarında niteliÄŸini ve kapasitesini artırmaya devam ettiÄŸini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ülkemizin tam akreditasyona sahip,  öÄŸrenci odaklılıkta ödüllü, öncü bir araÅŸtırma üniversitesi olarak bilimsel alt yapımızı çağın gerekleri doÄŸrultusunda güçlendirmeyi sürdürüyoruz. Uluslararası arenada söz sahibi, referans gösterilen bir yükseköÄŸretim kurumu olma vizyonumuz kapsamında yeni akademik birimleri bünyemize kazandırıyoruz. Hepimizin bildiÄŸi gibi dijital bir çağın içerisinde bulunuyoruz. Ä°letiÅŸim ve bilgi teknolojilerindeki ilerlemelerin yol açtığı çok yönlü ve kapsamlı bir deÄŸiÅŸimi yaşıyoruz.  Küresel yarışta bilimsel gücün ülkeleri öne geçirdiÄŸini ve belirleyici olduÄŸunu biliyoruz. Üniversitelere yani bizlere düÅŸen görev ise bilimin rehberliÄŸinde bugünü ve daha da önemlisi geleceÄŸi yönetmemiz gerekiyor. Ayrıca, toplumumuzun beklentilerine bilimin perspektifinden bakarak, ihtiyaçları belirleyip, geleceÄŸe yönelik gerçekçi tedbirleri almak zorundayız. Bu dijital çaÄŸda üniversiteler büyük bir rekabetin içerisinde bulunuyorlar. Biz de Ege Üniversitesi olarak küresel rekabette yarışabilmek için dijital kapasitenin önemli faktörlerden birisi olduÄŸuna inanıyoruz. Bu kapsamda bir yandan eÄŸitim öÄŸretim ve araÅŸtırma geliÅŸtirme alt yapımızı güncelliyor bir  yandan da dijital dünyanın sunduÄŸu algoritmaları yakından takip ediyoruz” dedi.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz,  CumhurbaÅŸkanımız Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın öncülüÄŸünde baÅŸlatılan Dijital Türkiye ve Milli Teknoloji Hamlesi doÄŸrultusunda, biliÅŸim teknolojileri ve dijitalleÅŸme alanlarında da bir baÅŸarı ivmesi yakalayarak, büyük bir dönüÅŸüme imza attı.  Bu kapsamda, CumhurbaÅŸkanlığı Dijital DönüÅŸüm Ofisi liderliÄŸinde, dijital teknolojiler alanında akademi, kamu ve sanayi arasında iÅŸ birliklerini güçlendirecek Dijital Ä°novasyon Ä°ÅŸ BirliÄŸi Platformunun kurucu 8 üyesinden birisi oldu. Ardından,  yükseköÄŸretimde siber güvenlik programlarının oluÅŸturulması ve yaygınlaÅŸtırılması amacıyla Türkiye’de açılan 4 Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulundan birisini bünyesine kattı. Tüm birimlerimizle eÅŸgüdüm halinde, biliÅŸim teknolojileri, büyük veri, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, siber güvenlik gibi alanlarda multidisipliner bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hızla deÄŸiÅŸen çağı yakalayıp, ötesine geçerek öncü olma hedefiyle üniversitemizin dijital dönüÅŸümünü gerçekleÅŸtiriyoruz. Türkiye Yüzyılı’nı, Türk bilim yüzyılı yapmak için aralıksız çalışmalarımızı sürdüreceÄŸiz. Üniversitemiz bünyesine kazandırılan yeni bölümün baÅŸta üniversitemiz ve öÄŸrencilerimiz olmak üzere, ÅŸehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı ve uÄŸurlu olmasını diliyorum.  Desteklerini her daim yanımızda hissettiÄŸimiz YÖK BaÅŸkanımız sayın Prof. Dr. Erol Özvar hocamıza,   kurul üyelerine, emeÄŸi ve katkısı bulunan herkese teÅŸekkür ediyorum ” diye konuÅŸtu.

 


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°