
Ege Üniversitesi'nin farklı akademik birimlerinde eÄŸitimlerine devam eden öÄŸrencilerin kurduÄŸu Ege Vortex Takımı tarafından hazırlanan proje kapsamında yapılan tam otonom İHA, “TEKNOFEST- SavaÅŸan İHA Yarışması”nda havalanacak.
Ege Üniversitesi Savunma Teknolojileri TopluluÄŸu (SAVTEK) bünyesinde oluÅŸturulan Ege Vortex Takımı bu sene Adana’da gerçekleÅŸtirilecek TEKNOFEST -SavaÅŸan İHA kategorisinde yarışarak Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesine katkı sunmaya hazırlanıyor.
EÜ ÖÄŸrenci Dekanlığı ve AraÅŸtırma Odaklı ÖÄŸrenci Merkezi koordinasyonunda düzenlenen ve öÄŸrenciler tarafından hazırlanan; TÜBİTAK, TEKNOFEST, sosyal sorumluluk ve bitirme projelerini kapsayan ‘ÖÄŸrenci Proje ÅženliÄŸi’nde yer alan projelerden biri de Ege Vortex Takımı’nın projesi oldu. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ÅŸenlikte, Ege Vortex Takımının standını da ziyaret ederek hazırlanan İHA projesi ile ilgili bilgi aldı. Proje takımını tebrik eden Rektör Prof. Dr. Budak, bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da bilim ve teknoloji öncelikli, yenilikçi projeler üreten takımlara her türlü maddi ve manevi desteÄŸi sürdüreceklerini söyledi.
“Yapay zekâ ile tasarlandı”
Proje ile ilgili bilgi veren Ege Meslek Yüksekokulu Elektronik HaberleÅŸme Teknolojisi Programı ÖÄŸrencisi ve Takım Kaptanı Görkem Bütev, “Bizler, Ege Üniversitesinde öÄŸrenim gören, mühendislik ve teknik programlarda disiplinlerarası bir araya gelen ve Ege Vortex Takımını kuran öÄŸrencileriz. Ege Vortex Takımı, Ege Üniversitesi Savunma Teknolojileri TopluluÄŸu bünyesinde kurulmuÅŸ olup alanlarında yetkin 10 üyeden oluÅŸmaktadır. Projemiz TEKNOFEST SavaÅŸan İHA yarışması için dizayn edilmektedir. Tasarladığımız İHA tam otonom uçuÅŸ özelliklerine sahip olup, tasarlanan yapay zeka ile havada kendi kararını alabilme, iniÅŸ-kalkış dahil tüm görevlerini pilot müdahalesi olmadan gerçekleÅŸtirebilmektedir. Havada görüntü iÅŸleme özelliÄŸine sahip olup aviyonik ve tüm sistem tasarımı takımımızca özgün olarak tasarlanmış ve test aÅŸamalarına geçilmiÅŸtir. OluÅŸturulan sistem mimarisi ve kullanılacak itki sistemi ile uçağın elektrik ihtiyacını karşılayacak olan ana güç sistemi, yerli ve milli imkânlar ile tamamen takımımızca tasarlanmıştır. Çift dihedral ve martı kanat dış tasarımına sahip olan uçağımız it dalaşı da dâhil olmak üzere çoÄŸu görevi icra edebilecek ÅŸekilde tasarlandı. Uzun menzil telemetri sistemine sahip olan İHA yer kontrol istasyonu ile kesintisiz haberleÅŸebilmektedir” diye konuÅŸtu.
“Kendimizi geliÅŸtirmek istiyoruz”
Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesine katkı vermek ve kendilerini geliÅŸtirmek amacıyla çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Görkem Bütev, “Bizler, bu hava aracını tasarlarken üniversitemizin bize saÄŸlamış olduÄŸu laboratuvarlarda gece gündüz sabahlıyoruz. Elimizdeki tüm imkânları kullanarak multidisipliner bir proje üretiyoruz. Bu projemizi üretirken tabii ki birçok zorlukla karşılaÅŸtık. BaÅŸarısız sonuçlanan testleri defalarca yapıp hatalarımızı bulduk ve son teknolojiye uygun bir sistem mimarisi bulunan bir İHA üretmeyi baÅŸardık” dedi.
Multidisipliner proje ekibi
Ege Vortex Takımındaki, Ege Meslek Yüksekokulu Elektronik HaberleÅŸme Teknolojisi Programı öÄŸrencileri Görkem Bütev ve Miraç Kazan, Mühendislik Fakültesi Makine MühendisliÄŸi Bölümü öÄŸrencileri Eray Gündüz ve Beyzanur Öztürk, Bilgisayar MühendisliÄŸi Bölümü öÄŸrencileri Azra İpek Ankara ve Selenay Akbaba, Tekstil MühendisliÄŸi Bölümü öÄŸrencisi Gülser Girgin, Elektrik Elektronik MühendisliÄŸi Bölümü öÄŸrencileri OÄŸuzhan DuÄŸrut ve Tekcan Yılmaz ile Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri MühendisliÄŸi Bölümü öÄŸrencisi Mutlucan AteÅŸ görev alıyor.
Haber Kaynağı : Ege Üniversitesi Haber Ajansı 'Ege Ajans'
Tarih : 16 Mayıs 2024 Perşembe