Çerez Örnek
Avrupa'da 18 Basamak Yükselen EÜ'nün 4 Projesini TÜBİTAK-BİGG Destekleyecek

Dünyaca saygın İngiltere merkezli sıralama kuruluÅŸu Quacquarelli Symonds (QS) tarafından hazırlanan, Avrupa Konseyi’ne baÄŸlı ülkeler sıralamasında Ege Üniversitesi ( EÜ) 18 basamak yükselerek 363’üncü sırada  yer alırken Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 9’uncu sıradaki yerini korudu. DeÄŸerlendirmede puanını 21,8 çıkaran Ege Üniversitesi, “Fakülte ÖÄŸrenci Oranı” kriterinde Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında 1’inci, Avrupa’da ise 248’inci sıraya yükseldi.

Ege Üniversitesinin bu sıralamada olduÄŸu gibi dünya üniversiteleri arasında yükseliÅŸini sürdürdüÄŸünü söyleyen Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam kurumsal akreditasyona sahip, öÄŸrenci odaklılıkta ödüllü, öncü araÅŸtırma üniversitemiz dünyadaki üniversiteleri deÄŸerlendiren farklı derecelendirme kurumlarının sıralamalarında yükseliÅŸine devam ediyor. Ege Üniversitesinin global ve yenilikçi eÄŸitim modeli ile sürdürülebilir kalite kültürünün, uluslararası deÄŸerlendirme kuruluÅŸlarının raporlarına olumlu yansıdığını müÅŸahede ediyoruz. Son dönemde uluslararasılaÅŸma vizyonumuz doÄŸrultusunda hayata geçirdiÄŸimiz projeler ve iÅŸ birlikleri ile küresel ölçekte daha tanınır ve bilinir bir yükseköÄŸretim kurumu konumuna yükseldiÄŸimizi ifade etmek isterim.  Geçen hafta kamuoyuyla paylaşılan Leiden 2024 Dünya Üniversite Sıralaması ile URAP AraÅŸtırma Laboratuvarı tarafından hazırlanan ‘2023 Yılında Üniversitelerimizin 11 Dünya Genel Sıralamasındaki Durumu’ raporunda da büyük bir ivme gösterdik. Leiden sıralamasında, dünyada 624’üncü, Türkiye’de ise 5’inci sırada yer alırken Avrupa üniversiteleri arasında bir önceki sıralamaya göre 11 basamak yükselerek 190’ıncı sıraya yükseldik. Aynı ÅŸekilde URAP raporunda 11 dünya sıralamasının 11’inde  yer alan 6 üniversiteden birisi olma baÅŸarısını gösterdik. Åžimdi de   Ä°ngiltere merkezli yükseköÄŸretim derecelendirme kuruluÅŸu QS  2025 yılı Avrupa Konseyi’ne baÄŸlı ülkeler sıralamasında 18 basamak yükselerek 363’üncü sırada  yer aldık. Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında 9’uncu sıradaki yerimizi koruduk” dedi.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz; Akademik Tanınırlık, İşveren Tanınırlığı, Makale Başına Atıflar, Fakülte Başına Makale, Uluslararası AraÅŸtırma Ağı, İstihdam Sonuçları, Fakülte ÖÄŸrenci Oranı, Uluslararası ÖÄŸrenci ÇeÅŸitliliÄŸi, Uluslararası ÖÄŸretim Üyesi Oranı, Gelen DeÄŸiÅŸim ÖÄŸrencileri, Giden DeÄŸiÅŸim ÖÄŸrencileri ve Sürdürülebilirlik kriterlerinden oluÅŸan sıralamada toplam 21,8 puan topladı. Fakülte ÖÄŸrenci Oranı kriterinde Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında 1’inci sıraya yerleÅŸmeyi baÅŸaran Üniversitemiz, Avrupa’da ise 248’inci sırada yer aldı. Ege Üniversitesi olarak çalışmalarımızı küresel düzeyde görünür kılmaya devam edeceÄŸiz. Hedeflerimiz doÄŸrultusunda hayata geçirdiÄŸimiz uygulamaları sürdürülebilir kılmak, ‘Türkiye Yüzyılı’nı Türk bilim yüzyılı yapmak için bilimsel üretimimize aralıksız devam edeceÄŸiz. Bu baÅŸarıda akıl ve alın teri akıtan tüm çalışma arkadaÅŸlarıma teÅŸekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

 

 

TÜBİTAK BİGG Programı 2024 birinci çaÄŸrı dönemi sonuçları açıklandı

GiriÅŸimcilerin teknoloji tabanlı iÅŸ fikirlerini hızlı büyüyen giriÅŸimlere dönüÅŸtürmeyi amaçlayan TÜBİTAK Bireysel Genç GiriÅŸim “BİGG” programı 2024 yılı birinci dönem çaÄŸrı sonuçları açıklandı. TÜBİTAK tarafından düzenlenen ikinci aÅŸama panelleri kapsamında deÄŸerlendirilen 362 iÅŸ planından117’sinin destek alması uygun bulundu. Ege Üniversitesi adına; Ege Teknopark ve EBİLTEM iÅŸbirliÄŸi ile yürütülen BiGG-Ege Programı altında desteklenen ve TÜBİTAK’ın ikinci aÅŸama panel deÄŸerlendirmesine sunulan 6 giriÅŸimden 4’ü destek almaya hak kazandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi RektörlüÄŸünün yüzde 100 hisse sahibi olduÄŸu ve yüzde 100’e yakın doluluk oranı ile hizmet veren Ege Teknopark ve Bilim Teknoloji Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezimizin iÅŸ birliÄŸinde üniversitemizin Ar-Ge ve inovasyon potansiyeli gün geçtikçe daha fazla artıyor. Her iki birimimizin ortaklığıyla yürütülen BiGG-Ege Programı kapsamında TÜBİTAK’a sunulan 6 projeden 4’ü desteklenmeye uygun bulundu. Bu da yaklaşık olarak yüzde 67 baÅŸarı anlamına geliyor. GiriÅŸimcilerimiz TÜBİTAK’ın kendilerine sunduÄŸu 900 bin liralık çekirdek sermaye ile iÅŸ fikirlerini daha hızlı ÅŸekilde hayata geçirerek katma deÄŸer sunacaklar. Tam akredite bir araÅŸtırma üniversitesi olarak ‘Türkiye Yüzyılı’nda ülkemize ekonomik katkı saÄŸlayacak her türlü giriÅŸime destek vermek adına çaba sarf ediyoruz. Projeleri hibe almaya hak kazanan tüm giriÅŸimcileri tebrik ediyorum” diye konuÅŸtu.

 

 

Program kapsamında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Emre İlker, Mühendislik Fakültesi Gıda MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Karakaya, Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Åženay Åžanlıer ve Ege Üniversitesi Solunum AraÅŸtırmaları Merkezinden Yardımcı AraÅŸtırmacı Dr. Esra Atalay Åžahar TÜBİTAK’tan hibe almaya hak kazanan araÅŸtırmacılar arasında yer aldı.

 

 

 

Haber Kaynağı : Ege Üniversitesi Haber Ajansı 'Ege Ajans'

Tarih                  : 11 Temmuz 2024 PerÅŸembe


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ