Çerez Örnek
Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Belirlendi

Türkiye’nin yapay zekâ alanında dünyadaki konumunu daha da güçlendirecek Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi 2024-2025 Eylem Planı yayımlandı.

Yapay zekâ alanında son dönemde yaşanan gelişmeler ve ülke ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, 12. Kalkınma Planı doğrultusunda ülkemizin yapay zekâ alanında daha hızlı ve kararlı adımlar atmasını sağlamak üzere, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz başkanlığında bir araya gelen Yönlendirme Kurulu kararıyla eylem planı güncellendi.

Eylem planında, kaynaklarımızı daha etkin kullanmak üzere üretken yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilmesi; Türkçe büyük dil modellerinin ve büyük dil modellerinden yararlanılarak katma değerli ürün ve servislerin geliştirilmesi; Ar-Ge, yenilikçilik ve girişim ekosisteminin güçlendirilmesi; yüksek başarımlı hesaplama altyapılarına ve veriye erişim imkanlarının çoğaltılması; işgücünün dönüşümü ile uzman insan kaynağımızın artırılması konularına odaklanılacak.

Ülkemizin yapay zekâ alanında öncü ülkeler arasındaki yerini sağlamlaştıracak olan 2024-2025 eylem planı tüm paydaşların katkısı ve iş birliği ile yürütülecek.

 

 

 

 

Yapay zekâ alanında ülkemizin ilk ulusal strateji belgesi olma özelliğini taşıyan Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi (UYZS) ile Türkiye, Yapay Zekâ (YZ) stratejisini yayımlayan ülkeler arasında yerini almıştır.

UYZS, On Birinci Kalkınma Planı ile Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programları doğrultusunda, "Dijital Türkiye" vizyonu ve "Milli Teknoloji Hamlesi" ile uyumlu olarak hazırlanmıştır.

Stratejinin hazırlık sürecinde katılımcı bir anlayış benimsenmiş; kamu kurumları, akademi, özel sektör kuruluşları, STK’ler, meslek örgütleri ve uluslararası organizasyonlar gibi çok sayıda paydaşın katkılarıyla kapsamlı bir çalışma yürütülmüştür.

 

Vizyonu "müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir yapay zekâ ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek" olan Strateji, 6 stratejik öncelik etrafında tasarlanmıştır.

  1. YZ Uzmanlarını Yetiştirmek ve Alanda İstihdamı Artırmak
  2. Araştırma, Girişimcilik ve Yenilikçiliği Desteklemek
  3. Kaliteli Veriye ve Teknik Altyapıya Erişim İmkânlarını Genişletmek
  4. Sosyoekonomik Uyumu Hızlandıracak Düzenlemeleri Yapmak
  5. Uluslararası İş Birliklerini Güçlendirmek
  6. Yapısal ve İşgücü Dönüşümünü Hızlandırmak

Bu stratejik öncelikler kapsamında 24 amaç ve 119 tedbir belirlenmiştir.

UYZS ile 2021-2025 yılları arasında ülkemizde yürütülen YZ alanındaki çalışmaları ortak bir zemine oturtacak tedbirler ve bu tedbirleri hayata geçirmek üzere güçlü bir yönetişim mekanizması ortaya konulmaktadır.

Stratejinin uygulama süreci, Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın başkanlığında toplanan "Yönlendirme Kurulu" tarafından koordine edilmekte olup ilgili tüm paydaşların yer aldığı, YZ Ekosistemi Danışma Grubu ve teknik çalışma grupları teşkil edilmiştir.

Stratejinin uygulama detaylarının ortaya konduğu eylem planı, Yönlendirme Kurulu kararları doğrultusunda Sekretarya koordinasyonunda hazırlanmıştır. Eylem Planı izleme ve değerlendirme süreci, eylem sorumlusu kurumların periyodik geri bildirimleri ile üç ayda bir gerçekleştirilmektedir.

2021-2025 dönemi Eylem Planı, Yapay Zeka alanında son dönemde yaşanan gelişmeler ve ülke ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, 12. Kalkınma Planı doğrultusunda 2024-2025 Eylem Planı olarak güncellenmiştir.

YZ alanının hızla dönüşen yapısı, Strateji için dinamik bir uygulama sürecini gerekli kılmaktadır. Hayata geçirilen yönetişim mekanizmasıyla, tüm paydaşların katılımıyla ülkemiz için ortaya çıkabilecek fırsat, risk ve belirsizliklere hızlı cevap vermek mümkün olmaktadır.

Uygulama süreci devam eden eylemler sayesinde; YZ projelerinin etkin ve etik ilkeler doğrultusunda yürütülmesi, YZ ekosistemimizin olgunluk seviyesinin ve rekabet gücünün yükseltilmesi ile küresel ölçekte değer üretilmesi hedeflenmektedir.

 

Kaynaklar         : T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Resmî İnstagram ve WEB Hesabı 

Link 1                : https://www.instagram.com/p/C9zdw7RNu7y/?hl=tr

Link 2               : https://cbddo.gov.tr/uyzs

Tarih                 : 24 Temmuz 2024 Çarşamba

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ